Friday, 12 March 2010

Το «νησί» του Πηλίου

Εκεί όπου σβήνει το Πήλιο και το Τισαίο όρος, ορθώνεται το Τρίκερι. Αν και δεν είναι σε νησί, το χωριό έχει χαρακτήρα νησιώτικο με τα λευκά σπίτια, τα αρχοντικά και τα δαιδαλώδη καλντερίμια.
Στο νότιο άκρο της χερσονήσου το τοπίο αγριεύει αλλά οι μικρές έρημες αμμουδιές που εμφανίζονται, αποτελούν παράδεισο για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Ο δρόμος που ενώνει το Τρίκερι με τον υπόλοιπο κόσμο φτιάχτηκε πρόσφατα καθώς το φύλλο χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού του 1986 δεν δείχνει να υπάρχει δρόμος που να καταλήγει στο Τρίκερι, ενώ το χωριό (σε αντίθεση με το υπόλοιπο Πήλιο) δεν ενώνεται ούτε με καλντερίμι με άλλον οικισμό! Οι κάτοικοί του ήταν γνωστοί καραβοκύρηδες οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι αλλά σιγά σιγά μετακινήθηκαν προς την ηπειρωτική χώρα λόγω των επιθέσεων που δέχονταν από τους πειρατές. Σήμερα το- όμορφο και κατάφυτο από ελιές- νησάκι κατοικείται, έχει καταλύματα και ταβέρνες αλλά δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ενώ την καθημερινότητά του μοιάζει να εποπτεύει από την κορυφή του λόφου το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελιστρίας. Μετά το Τρίκερι και στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου βρίσκεται το επίνειο του χωριού, που είναι το ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής.
Το λιμανάκι με τα ψαροκάικα, οι ψαροταβέρνες και το καρνάγιο του, έχουν κάνει «διάσημο» τον οικισμό σε όλη τη Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια.

Thursday, 11 March 2010

Το νησί Παλαιό Τρίκερι

Πρόκειται για ένα όμορφο νησάκι, κατάφυτο από ελιές, μέσα στον Παγασητικό κόλπο που στ' αρχαία χρόνια ονομάζονταν Κικύνηθος. Ιστορικές αναφορές θέλουν το Παλαιό Τρίκερι να κατοικείται την Λιθική, Μυκηναϊκή, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή μέχρι και την περίοδο που εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών εγκαταλείπεται, για να καταφύγουν οι κάτοικοι του στο Θεριάκοντα στις Κόττες και να καταλήξουν σε έναν απότομο ψηλό βράχο της απέναντι ξηράς, το σημερινό Τρίκερι, για περισσότερη ασφάλεια.
Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας. Ένας τρίκογχος ναός που οικοδομήθηκε το 1825-1837, στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές. Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, προς εορτασμό του θαυμαστού γεγονότος της εύρεσης της εικόνας της Παναγιάς κάτω απο τις ρίζες μιάς αγριοελιάς, με προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών, μιας και η χάρη της είναι μεγάλη και τα θαυματά της πολλά.
Το αφροκύκλωτο αυτό νησάκι έχει γύρω - γύρω πολλούς γραφικούς όρμους με διάφανη σμαραγδένια θάλασσα και όμορφες αμμουδιές όπως του Αη-Γιώργη, των Αφεντικών, της Αγίας Σοφιάς , των Αγ.Αναργύρων, την Πράσινη Άμμο, την Πυθού.
Οι κάτοικοι του νησιού τους χειμερινούς μήνες αριθμούν τους 150 περίπου, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται στους 1.500.

ΤΙΣΑΙΟΝ ΟΡΟΣ - ΤΡΙΚΕΡΙ

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί πεζοπορική εξόρμηση στο Τισαίον όρος Μαγνησίας στη διαδρομή Τισαίο - Τρίκερι διάρκειας 5 ωρών και βαθμού δυσκολίας 2/5.
Το Τισαίο όρος (644μ) αποτελεί ξεχωριστό βουνό στην άκρη της χερσονήσου του Παγασητικού και εκτείνεται ανάμεσα στον Παγασητικό και τον Β. Ευβοϊκό. Στο τμήμα αυτό υπάρχει ελάχιστη βλάστηση και το τοπίο στην κορυφογραμμή γίνεται άγριο.
Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότες πληροφορίες στο γραφείο του "Παν" (Σόλωνος 2 με Ιάσονος, απέναντι από το ''ΗΟTEL AYΡΑ") και στα τηλέφωνα 2421024290, 6976904236.

Monday, 8 March 2010

ΜΟΤΟΛΕΒ: ΚΥΡΙΑΚΗ 11-10-09 ΣΤΟ ΤΡΙΚΕΡΙ

Βόλος – Τρίκερι - Εύβοια: Δρομολόγια κάθε μέρα

Χρειάζεται 50 λεπτά της ώρας για να φτάσει από Βόλο στο Τρίκερι, ενώ το εισιτήριο θα είναι 6 ευρώ. Καθημερινά το Express Εύβοια 1 θα ξεκινάει το δρομολόγιο στις 8 το πρωί από Βόλο – Τρίκερι - Αγία Κυριακή - Πευκί, θα επιστρέφει στην ίδια διαδρομή και θα επανεκτελεί το ίδιο δρομολόγιο από Βόλο στις 2μμ. Στο ενδιάμεσο, δηλαδή στις 10π.μ. και στις 4μ.μ., θα εκτελεί δρομολόγιο στη γραμμή Πευκί - Σκιάθος. Άρα υπάρχει και σύνδεση με τη Σκιάθο.

Trikeri village - Τρίκερι

Trikeri village - Τρίκερι. Στο νοτιότερο σημείο του Πηλίο και του νομού Μαγνησίας τοποθετημένο σε υψόμετρο με απέραντη θέα προς δύο κατευθύνσεις, προς τον Παγασητικό κόλπο και προς το Αιγαίο πέλαγος. Η Αγία Κυριακή το μικρό ψαροχώρι στην πλευρά του Αιγαίου πελάγους βρίσκεται πολύ κοντά.

The fish doesn't think because the fish knows everything

Μένουμε Ελλάδα!!! το μέρος είναι εκπληκτικό!!!!
Η photo είναι τραβηγμένη πριν από ένα μήνα περίπου στην Αγία Κυριακή και συγκεκριμένα στο σημείο που ο Πάρης λέει "Μπελιαδεϊκα" (ελπίζω να το γράφω σωστά). Το μέρος είναι απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ !!!!!!!! Η κίτρινες γοργονίες ξεκινάμε από τα -35 και σταματάμε στα -40 όπου και αρχίζουν οι κόκκινες... από εκεί και κάτω υπάρχουν σε αφθονία όπως φαίνετε και στη photo και σε μεγέθη που δύσκολα συναντάς. Ναι το μοντέλο είναι η Ραμπέα... Δεν θα χαρακτήριζα την βουτιά εύκολη γιατί το ρεύμα ξεκινούσε από τα -35 και ήταν αρκετά δυνατό !!!! (σίγουρα σε αυτό οφείλεται και η ύπαρξη τους) και το έχεις κόντρα στην επιστροφή. Ο Νικόλας έχει δίκαιο για το ρεύμα, θέλει πολύ προσοχή!!!! και η κατεύθυνσή του είναι προς τα ανοικτά μακριά από το σημείο εισόδου στο νερό. SMB ή σημαδούρα μαζί απαραίτητο! Το ανησυχητικό είναι ότι το μέρος ψαρεύεται πολύ και με δίχτυα και με όπλα. Όπλα στα 40 ελάχιστα ανησυχητικό. Προφυλάσσει εμμέσως και από το δυναμίτη (που δεν έχω ιδέα τι επιπτώσεις έχει στα ασπόνδυλα). Τα δίχτυα όμως είναι καταστροφικά.... Κι εκεί είναι που έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί ούτε η τρέχουσα νομοθεσία μας καλύπτει για να το χειριστούμε "πολιτισμένα". Σε κάτι τέτοια χωράνε οι ακτιβιστικές δράσεις, αλλά ομολογώ ότι εκεί μου λείπει η φαντασία και μένω να ελπίζω στην ευαισθητοποίηση. Το μόνο ενθαρυντικό είναι ότι σε κείνη τη βουτιά, όταν είδαμε τα δίχτυα, ήτανε στα πιο ρηχά. Αλλά είχαν ρίξει δύο το ένα δίπλα στο άλλο και ευτυχώς δεν τα ξαναείδα, αν και δεν πήγα πολλές φορές. Το άλλο ακόμα πιο ενθαρρυντικό, είναι 'ότι προχτές τελείωσα την εκπαίδευση ενός φανταστικού Τρικεριώτη ψαρά/δύτη ναργιλέ /καπετάνιου. Ο κύριος είναι κύριος με τα όλα του, πετάει πίσω τον γόνο, προσέχει γενικά και μας έχει μια μικρή αδυναμία επειδή του μάθαμε να καταδύεται σωστά και όταν πήγε βουτιά με τον Πάρη ξεψάρωσε έναν ροφό που είχε πιαστεί σε κακά δίχτυα, υποσχόμενος ότι δεν θα ψαρέψει στο μέρος που του δείξαμε. 'Εχει αντίληψη της κατάστασης, είναι ντόπιος και πονάει την θάλασσα. Με τον Κυριάκο με το μέρος μας πολλά μπορούν να γίνουν. Μια πρόταση είναι μια ανεπίσημη παρουσίαση της ομορφιάς των βυθών παράλληλα με την ασχήμια της υπεραλίευσης, καταστροφής/ μόλυνσης κλπ. δεν νομίζω ότι τα έχουν ακούσει ποτέ μαζεμένα και ολοκληρωμένα, μια ενημέρωση/συζήτηση φιλική.Όλοι τους άλλωστε οι ψαράδες είναι απογοητευμένοι με την τωρινή κατάσταση. Άμα τους προτείνουμε να μην ψαρεύουν σε λίγα συγκεκριμένα μέρη που είναι ευαίσθητα, μπορεί απλά να δεχτούν να μη ψαρεύουν εκεί... Με γέμισε αισιοδοξία η γνωριμία με τον Κυριάκο, δεν ξέρω.

Κόκκινες Γοργονίες, Τρίκερι

http://magnitis.blogspot.com/2010/02/blog-post_5541.html

Μπροστά στην αρχιτεκτονική πινελιά που θα μπει στο παραλιακό μέτωπο του Τρικερίου,

Στο ρελαντί οι μπουλντόζες της Ν.Α.Μ. για το Τρίκερι
Από: magnitis | Αναρτήθηκε: 5:37 μ.μ. | Ετικέτες: αυθαίρετα, Μαγνησία, μπουλντόζες, Ν.Α.Μ., Τρίκερι |
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Μπροστά στην αρχιτεκτονική πινελιά που θα μπει στο παραλιακό μέτωπο του Τρικερίου, φαίνεται ότι σταμάτησαν οι μπουλντόζες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Αντί της κατεδάφισης –στο πλαίσιο της επιχείρησης «ελεύθερες παραλίες»- από συνεργεία της ΝΑΜ, των παράνομων κατασκευών στη ζώνη του αιγιαλού στις Κόττες και την Αγία Κυριακή Τρικερίου, που αποτελούν προέκταση των εστιατορίων και καφετεριών της περιοχής επί σειρά ετών, προωθείται η νομιμοποίηση ηπιότερων κατασκευών στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Η λύση που προτάθηκε από την Κοινότητα Τρικερίου και έγινε αποδεκτή από τη ΝΑΜ, φαίνεται ότι έδωσε το «φιλί της ζωής» στους επιχειρηματίες της περιοχής, των οποίων τα καταστήματα απειλούνταν με λουκέτο, την ίδια ώρα που 100 περίπου εργαζόμενοι θα έμεναν στο δρόμο. Παράλληλα, το έργο που θα γίνει και θα νομιμοποιεί τους επιχειρηματίες, θα λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας για τους ίδιους, που στο παρελθόν είχαν κερδίσει την ανοχή στελεχών ελεγκτικών υπηρεσιών, των οποίων τα στόματα έκλειναν με… αστακομακαρονάδες!
ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες της περιοχής του Τρικερίου, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη, Νικ. Φορτούνα, κατέκλυσαν χθες το πρωί, τους διαδρόμους της Νομαρχίας Μαγνησίας. Απόφαση που εκδόθηκε προ τριμήνου για την κατεδάφιση των παράνομων σκιάστρων των καταστημάτων τους που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ελεύθερες παραλίες» της ΝΑΜ, τους έθεσε σε εγρήγορση.
Όπως εξηγούσαν, οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων τους είναι πολύ μικροί και για την εξυπηρέτηση των πολυπληθών θαμώνων τους κυρίως τη θερινή περίοδο, προχώρησαν στην κατασκευή των σκιάστρων, κάτω από τα οποία ανέπτυξαν τραπεζοκαθίσματα. Ενδεχόμενη κατεδάφιση των σκιάστρων, ουσιαστικά θα οδηγούσε σε «λουκέτο» τις επιχειρήσεις που δεν θα είχαν πλέον λόγο δραστηριοποίησης, αλλά και σε απόλυση τους 100 περίπου εργαζόμενους που απασχολούνται.
«Η εφαρμογή της απόφασης θα ήταν καταδικαστική για τους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους», παρατήρησε χθες ο κ. Φορτούνας.
ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ…
Η καταπάτηση του αιγιαλού από τις παράνομες κατασκευές των επιχειρηματιών, φέρει τις ρίζες της αρκετά χρόνια πίσω…
Όλοι γνώριζαν για τα κακώς κείμενα στην παραλιακή ζώνη του Τρικερίου, ακόμη και οι ίδιες οι ελεγκτικές αρχές. «Υπήρχε ανοχή από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, στελέχη των οποίων έρχονταν και τρώγανε αστακομακαρονάδες στα συγκεκριμένα καταστήματα», παραδέχθηκε ο κοινοτάρχης Τρικερίου, Νικ. Φορτούνας, σκιαγραφώντας τη νοοτροπία στελεχών ελεγκτικών υπηρεσιών, «θύματα» των οποίων ήταν και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες ως αντάλλαγμα για να «ζουν» οι επιχειρήσεις τους!
Και παρά το γεγονός ότι οι κατασκευές είναι παράνομες, οι καταστηματάρχες καταβάλλουν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα τέλη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΙΝΕΛΙΑ
Στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν χθες, κοινοτάρχης Τρικερίου και καταστηματάρχες με το νομάρχη Μαγνησίας, Απ. Παπατόλια, αποφασίστηκε οι μπουλντόζες να δουλέψουν στο… ρελαντί.
Μέσα σε έξι μήνες, η Κοινότητα Τρικερίου, θα αναλάβει να καταθέσει μελέτη για την αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής, στην Κτηματική Υπηρεσία. Στη μελέτη θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και λύση για τη νόμιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σήμερα δραστηριοποιούνται εντός του αιγιαλού με παράνομες κατασκευές.
Με τη χρηματοδότηση δε της μελέτης και την ολοκλήρωση των εργασιών, πέρα από τη λύση που θα δοθεί στο αδιέξοδο των επιχειρηματιών, το Τρίκερι θα καμαρώνει για την ομοιομορφία και αναβάθμιση του παραλιακού του μετώπου.
«Πειστήκαμε για την αισθητική αναβάθμιση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και αποφασίσαμε να αναστείλουμε την εφαρμογή της απόφασης», σημείωσε ο κ. Παπατόλιας.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Λεμονιά

Για ελιές

Λεμονιά

Κουκουρούντζος

Για ελιές

Κουκουρούντζος

Ανισβάλες

Απο το χωριό για τον Αλογόπορο

Ανισβάλες

Αγια Μαρινα απο μακρυά

Agia Marina

1. Ανατολικά της Αγίας Μαρίνας = 7 στρέμματα
2. 1ος κόλπος μετά την Αγία Μαρίνα προς Δέρπανο = 7 στρέμματα

Agia Marina