Πρόκειται για ένα όμορφο νησάκι, κατάφυτο από ελιές, μέσα στον Παγασητικό κόλπο που στ' αρχαία χρόνια ονομάζονταν Κικύνηθος. Ιστορικές αναφορές θέλουν το Παλαιό Τρίκερι να κατοικείται την Λιθική, Μυκηναϊκή, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή μέχρι και την περίοδο που εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών εγκαταλείπεται, για να καταφύγουν οι κάτοικοι του στο Θεριάκοντα στις Κόττες και να καταλήξουν σε έναν απότομο ψηλό βράχο της απέναντι ξηράς, το σημερινό Τρίκερι, για περισσότερη ασφάλεια.
Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας. Ένας τρίκογχος ναός που οικοδομήθηκε το 1825-1837, στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές. Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, προς εορτασμό του θαυμαστού γεγονότος της εύρεσης της εικόνας της Παναγιάς κάτω απο τις ρίζες μιάς αγριοελιάς, με προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών, μιας και η χάρη της είναι μεγάλη και τα θαυματά της πολλά.
Το αφροκύκλωτο αυτό νησάκι έχει γύρω - γύρω πολλούς γραφικούς όρμους με διάφανη σμαραγδένια θάλασσα και όμορφες αμμουδιές όπως του Αη-Γιώργη, των Αφεντικών, της Αγίας Σοφιάς , των Αγ.Αναργύρων, την Πράσινη Άμμο, την Πυθού.
Οι κάτοικοι του νησιού τους χειμερινούς μήνες αριθμούν τους 150 περίπου, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται στους 1.500.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment